Celine Dion: 10 tény, amit nem tudtál róla - Nők Lapja (2024)

Az énekesnő a 2024-es párizsi olimpia nyitóünnepségén tér vissza a színpadra, melynek apropójából visszatekintünk karrierjének és életének mérföldköveire.

Megrázó dokumentumfilmje óta a világ egy emberként drukkol az 56 éves Céline Dionnak, hogy ritka krónikus betegsége – mely épp a számára legtöbbet jelentő énekléstől fosztotta meg – csillapodjon, és a népszerű kanadai énekesnő újra színpadra állhasson.

A legfrissebb hírek pedig bizakodásra adnak okot. A fellépések sorozatos lemondása és az olyan végletes nyilatkozatok után, minthogy megeshet, soha többé nem tud majd énekelni,

Céline Dion a 2024-es olimpia megnyitójának sztárvendége lesz.

A zenei ikon már meg is érkezett a francia fővárosba, hogy időben felkészülhessen szereplésére, ami óriási előrelépésnek bizonyul, neurológiai betegsége ugyanis komoly fájdalmakkal és akár mozgáskorlátozottsággal is járhat.

Celine Dion: 10 tény, amit nem tudtál róla - Nők Lapja (1)

Céline Dion 2024. július 25-én Párizsban (Fotó: MEGA/GC Images/Getty Images)

A kanadai énekesnő 2022 decemberében beszélt először gyógyíthatatlan betegségéről, mely miatt arra kényszerült, hogy lemondja turnéjának soron következő koncertjeit.

A stiff-person-szindróma okozta görcsös izommerevség tragikus módon a művész hangszálait sem kímélte,

de az ingerekre való fokozott érzékenység, valamint az érzelmi stressz – melyek szintén a ritka betegség tünetei – egyaránt megkeserítik Céline Dion mindennapjait.

A test középső részéből, főként a törzsből és a hasból kiinduló izomgörcsök a fájdalom mellett komoly sérüléssel is járhatnak, mivel hatásukra elmozdulhatnak az ízületek, sőt, akár még csonttörés is bekövetkezhet. Maga Céline is nyilatkozott korábban arról, hogy egy súlyos görcs hogyan vezetett nála bordatöréshez, de a betegséggel kapcsolatos egyéb tapasztalatait is rémisztő, fájdalmas kihívásként élte meg.

A kórfolyamat megállítására sajnos nincs garancia, csupán a speciális ellenanyagok, a fizikoterápia és a gyógytorna enyhítik a tüneteket, lassítják a betegség előrehaladását. Az énekesnő ennek ellenére az elmúlt években többször hangoztatta, bármibe kerüljön is, nem adja fel a küzdelmet, és mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszerezze a színpadi jelenléthez szükséges erejét. Ahogy dokumentumfilmjében is említi, ő nem arról beszél, hogy jól akar lenni, arról beszél, hogy énekelni szeretne.

Elképesztő lelkierőről, teljesítményről és kitartásról tesz tanúbizonyságot az olimpiai megnyitón való szereplése, melynek apropójából visszatekintünk a kanadai szupersztár nem mindennapi karrierjének és életének fontosabb mérföldköveire.

Céline Dion: 10 tény, amit nem tudtál róla

1. 14 gyermekes családban nőtt fel vidéken

Céline Dion élete már születésekor megpecsételődött, hentes apja, Adhémar Dion és háztartásbeli édesanyja, Thérèse a francia énekes, Hugues Aufray Céline című daláról nevezte el az 1968-ban született kislányt. Ő volt a legfiatalabb 14 testvére közül, akikkel egy vidéki kisvárosban, a Quebec állambeli Charlemagne településen nevelkedtek Kanadában.

Pont mint a mesében, ahogy a legkisebb testvér elindul szerencsét próbálni, úgy a céltudatos Céline számára is hamar világossá vált, neki énekelnie kell. Ráadásul története valóban mesébe illően alakult. René Angélil, a neves producer fedezte fel a későbbi kanadai ikont, és a férfi mindent el is követett – még házára is jelzálogot vett fel – hogy világsztárt faragjon a káprázatos hangi adottságokkal megáldott kislányból.

2. Egy dal változtatta meg az életét

A világhírű díva mindössze 12 éves volt, amikor elküldte az amatőr demófelvételt Renének, de már 5 évesen, bátyja esküvőjén tudta, hogy egyszer énekesnő akar lenni. Ekkor került sor első nyilvános szereplésére, mely elegendő kezdőlöketet adott, hogy szülei segítségével megkomponálja első saját dalát, a Ce n’etait qu’un rêve című szerzeményt. Nem volt más, mint egy álom, ennyit tesz franciául a dal címe, és valóban, Céline egyetlen dédelgetett álma az volt, hogy híres énekesnőként a világ minden táján felléphessen.

René Angélil meglátta a lányban rejlő lehetőségeket és meghívta irodájába, hogy élőben is bizonyítsa tehetségét: Céline a történet szerint egy ceruzát ragadott magához mikrofon gyanánt, a producer pedig megkönnyezte a rögtönzött előadást és kijelentette, finanszírozza Céline első önálló lemezének kiadását.

„És ez az álmom valóra ált – mondta az énekesnő 1991-ben a Montreal Gazette napilapnak.

Celine Dion: 10 tény, amit nem tudtál róla - Nők Lapja (2)

Céline Dion 1988-ban (Fotó: Photo by Sobli/RDB/ullstein bild via Getty Images)

3. 16 évesen a pápának énekelt

A céltudatos tinédzser nem ismert határokat, ha álma megvalósításáról volt szó, sőt, még annál is többre vitte, mint azt bárki gondolta volna. 1984. szeptember 11-én mindössze 16 éves volt, amikor 60 000 ember előtt elénekelte az Une colombe-t a montreali olimpiai stadionban II. János Pál pápa kanadai látogatásának tiszteletére. A dal a Mélanie című albumáról származott, és Franciaországban óriási sláger lett: Félix-díjat nyert az év legkelendőbb kislemeze és popdala kategóriákban.

Két évvel később aztán 18 hónapra visszavonult, hogy maga mögött hagyja tinisztár imázsát, és immáron világsztárként térhessen vissza a színpadra. A producerével közösen hozott stratégiai-szakmai döntés jót tett karrierjének: hang- és táncórákat vett, korrekciós szépészeti beavatkozásokat végeztetett, csiszoltak öltözködési stílusán, és nyelveket tanult, hogy dalait amerikai műsorokban is reklámozhassa.

4. Megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

Mielőtt szupersztárrá vált volna, az ABBA-hoz hasonlóan Céline Dion is megnyerte az Euróvíziós dalfesztivált, méghozzá 1988-ban, Svájc képviseletében – az általa előadott dal eredetijét Atilla Şereftuğ svájci zeneszerző készítette. A világszerte közvetített verseny az utolsó kapukat is megnyitotta a nemzetközi karrier felé, és 1990-ben Céline kiadta első angol nyelvű albumát, mely 22 évesen már a kilencedik saját lemeze volt.

A korongon a zeneipar legnevesebb dalszerzői és zenészei dolgoztak, nem hiába, a Where Does My Heart Beat Now című sláger a Billboard Hot 100 negyedik helyéig jutott, az album pedig több mint hárommillió példányban kelt el világszerte. Dion fellépett a The Tonight Show-ban, a Good Morning America-ban és még egy sor jelentős amerikai élőműsorban, az album pedig 1991-ben elnyerte az év lemezének járó Juno-díjat.

5. Először nem szerette a Titanic dalát

Céline Dion neve mára összeforrt Leonardo DiCaprio és Kate Winslet jéghegydrámájával, de nem a legendás film volt az egyetlen, ami a létező összes díjat bezsebelte. Az ikonikus My Heart Will Go On a zeneipar elitjébe repítette az énekesnőt, aki Oscar-díjat, Grammy-díjat és Golden Globe-ot is besöpört az érzelmes főcímdalért, ami minden idők egyik legkelendőbb kislemeze lett.

Ezt a díjesőt látva meglepőnek tűnik, hogy a kanadai díva kezdetben nem rajongott James Cameron kasszasikerének zenéjéért. Állítása szerint, amikor először hallotta a dalt, nem tetszett neki és aggódott, hogy a Szépség és a Szörnyeteg főcímdala után a szakma majd beskatulyázza. Az énekesnő végül csak egyetlen felvételt volt hajlandó készíteni Will Jennings szövegíró dalából, mely olyan átütőre sikerült, hogy a rendezőt azonnal levette a lábáról.

Celine Dion: 10 tény, amit nem tudtál róla - Nők Lapja (3)

Céline Dion és René Angélil 1988-ban (Fotó: Bruno Torricelli/RDB/ullstein bild/Getty Images

6. Feleségül ment a menedzseréhez

Céline 1997. decemberében, egy év jegyesség után mondta ki a boldogító igent a 26 évvel idősebb René Angélilnek, akivel a korkülönbség miatt hónapokon át titkolták romantikus kapcsolatukat. Az énekesnő végül nem is nyilvános interjúban, hanem The Color of My Love című, 1994-es bestseller-albumának jegyzeteiben osztotta meg a hírt, hogy a montreali Notre-Dame bazilikában tartott meghitt ceremónián összekötötték az életüket.

Ám a családalapítás már nem alakult ennyire mesébe illően. Évekig tartó próbálkozás után Céline és Angélil végül a mesterséges megtermékenyítés mellett döntöttek: fiuk, René-Charles Angélil 2001-ben született meg. 2010-ben aztán Angélil bejelentette, hogy Dion ikrekkel várandós. Eddy és Nelson egy francia dalszerzőről, Eddy Marnay-ról és az aktivisrától, Nelson Mandeláról kapta a nevét.

7. Híres lehengerlő humorérzékéről

Céline Dion nem kizárólag szakmai érdemei miatt lett állandó vendége a késő esti beszélgetőműsoroknak, hanem sziporkázó humorérzéke miatt is, mellyel rendre ellopja a show-t a tévés műsorvezetőktől. Többek között 2002-ben, a Tonight Show házigazdájának, Jay Lenónak is vissza kellett vennie az irányítást saját adása felett, de az autós karaoke interjúkat vezető James Corden szintén meghívta az énekesnőt. Közös epizódjuk az egyik legnézettebb felvétel lett a műsor történetében.

Caitlin Dickerson, a The Atlantic újságírója még részese lehetett Dion Las Vegas-i előadásának, ami állítása szerint a legjobb élő produkció volt, amit valaha látott. „Az éneklése természetesen lenyűgöző volt. Örömét lelte énektartománya bemutatásában, a hangja meleg volt és rugalmas, ő meg nagyon vicces. A dalok között stand-up műsort tartott, és egyáltalán nem törekedett arra, hogy távolságtartónak tűnjön. Pörgette a csípőjét, miközben léggitárt pengetett, és olyan történeteket mesélt, amelyektől elállt a lélegzetünk.”

8. Férje betegsége miatt felfüggesztette a karrierjét

Az énekesnő 2014-ben, több mint három évtized után is a zeneipar csúcsán volt, amikor az orvosok férjénél rákos daganatot találtak. Céline a tragikus hír hallatán határozatlan időre felfüggesztette karrierjét, és minden erejét férje gyógyulásának szentelte, ám mindhiába. René Angélil végül 2016. január 14-én hunyt el torokrákban a nevadai Herdersonban. Nagyszabású temetését abban a montreali Notre-Dame székesegyházban tartották, ahol az énekesnővel kimondták egymásnak a boldogító igent.

Céline alig két nappal később bátyját is elveszítette, az egymást követő megrázkódtatások nagy törést okoztak mind magánéletében, mint pedig karrierjében. „Szembe kellett néznem a férjem, a menedzserem, a legjobb barátom és a párom halálával” – mondta Dion Angélil elvesztésével kapcsolatban egy interjújában. Azóta is minden fellépés előtt megszorítja Angélil kezének bronzból készült másolatát, ezt a rituálét egyetlen fellépése előtt sem mulasztja el.

Celine Dion: 10 tény, amit nem tudtál róla - Nők Lapja (4)

Céline Dion a 66. Grammy-díjátadón a kaliforniai Los Angelesben 2024. február 04-én.(Fotó: Monica Schipper/Getty Images for The Recording Academy)

9. A tragédiák után is új albummal jelentkezett

Miután férjének tett ígérete szerint folytatta Las Vegas-i műsorát, annak végeztével 2019-ben bejelentette, hogy új lemezzel örvendezteti meg hőn szeretett közönségét. A találóan Courage címet viselő albummal több állomásos turnéra is indult, hogy tudassa a világgal, három év után újra meglelte magában a bátorságot, hogy visszavegye az irányítást élete felett, hogy beszéljen, hogy újra énekeljen.

Körútját hazájában, Kanadában kezdte meg, ahová azokkal az emberekkel tért vissza, akikkel annak idején megkezdte zenei pályafutását. Ám a sors sajnos nem hagyta, hogy befejezze a 100 állomásosra tervezett koncertsorozatot. Az énekesnőnél nem sokkal később egy ritka, súlyos neurológiai betegséget, stiff-person szindrómát diagnosztizáltak.

10. Talán utoljára lép színpadra

A 2024-es Párizsi Olimpia hivatalos nyitóünnepségére július 26-án, pénteken kerül sor a Szajna partján, több kilométeres nyomvonalon, az Eiffel-torony árnyékában. A látványos ünnepélyen több mint 10 ezer sportoló és számtalan híresség vesz részt, akik hajóval haladnak el Párizs ikonikus nevezetességei, a Notre-Dame és Pont Neuf mellett.

A nagyszabású eseményen úgy tűnik, a betegsége miatt évek óta visszavonultan élő Céline Dion is koncertet ad, Édith Piaf L’Hymne à l’amour című dalát fogja elénekelni a nagyérdeműnek. Bár szívszorító dokumentumfilmjét egy nagy visszatérés előfutárának szánták, a megrázó képsorok a legrosszabb forgatókönyvet sejtették: Céline Dion talán soha többé nem tud színpadra lépni.

Vallomásaiból kitűnik, ő sem biztos benne, hogy képes lesz még egy szereplést végig csinálni, de megpróbáltatásait látva vele együtt reménykedünk, hogy nem csak élni, de énekelni is fog még nekünk. És azt is megértjük, hogy számára valójában e között a kettő között nincs is lényegi különbség.

Összegyűjtöttünk 5 kihagyhatatlan dokumentumfilmet a streaming oldalak kínálatából.

Kiemelt kép: Cindy Ord/Getty Images

Celine Dion: 10 tény, amit nem tudtál róla - Nők Lapja (2024)
Top Articles
9 Thanksgiving recipes that put a twist on tradition
These Loaded Ranch Potato Skins Are the Perfect Super Bowl Snack
Bad Moms 123Movies
What Will It Take for Spotify’s Joe Rogan Deal to Pay Off?
Melissababyxo Cam
Lkq Pull-A-Part
Puss In Boots: The Last Wish Showtimes Near Fox Berkshire
Why are you the best candidate for financial advisor position?
Jikatabi Thothub
North Station To Lowell Schedule
Survivor Australia Wiki
Sssniperwolf Number 2023
On Trigger Enter Unity
Foodsmart Jonesboro Ar Weekly Ad
UHD-4K-Monitor mit 27 Zoll und VESA DisplayHDR™ 400 - 27UQ750-W | LG DE
Dusk Hypixel Skyblock
Megan Thee Stallion, Torrey Craig Seemingly Confirm Relationship With First Public Outing
Scrotal Support Walgreens
Franklin City School District - Ohio
Chittenden County Family Court Schedule
Chicken Coop Brookhaven Ms
Sour Animal Strain Leafly
Juego Friv Poki
Sinfuldeeds Pt 2
Highplainsobserverperryton
Spinning Gold Showtimes Near Mjr Westland Grand Cinema 16
-apostila-de-ingles-cn-epcar-eam-essa-eear-espcex-afa-efomm-en-e-ita-pr f3476c8ab0af975f02f2f651664c5f13 - Matemática
Redgifs.comn
Check Subdomains Of A Domain
Sams Gas Price Garland Tx
Go Karts For Sale Near Me Under $500
Kraken Strategy Osrs
Foley Housing Authority Photos
San Diego Cars And Trucks Craigslist
Better Health Solutions Bridal Package
Woude's Bay Bar Photos
Junees Cedarhurst
Envision Okta Sign In
Vance Outdoors | Online Shopping for Firearms, Ammunition and Shooting Accessories
Dr Roger Rosenstock Delray Beach
Mosley Lane Candles
How Old Is Ted Williams Fox News Contributor
The Little Mermaid (2023) | Rotten Tomatoes
'We weren't done': Spacebar Arcade closes its doors for good
Ncaa Wrestling Bracket Challenge
Us 25 Yard Sale Map
Katmovie.hs
Footfetish Telegram
Craigslist Antelope Valley General For Sale
29+ Des Moines Craigslist Furniture
Bòlèt New York Soir
Clarakitty 2022
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 5793

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.