Husky tour in Lapland: Alles over een huskysleetocht in Fins Lapland! (2024)

Denk je aan (Fins) Lapland, dan denk je ook meteen aan husky’s en aan huskysleetochten! Op een slee achter de prachtige husky’s vlieg je door het besneeuwde landschap, een ervaring die ik iedereen kan aanraden! In dit blog vertel ik je alles dat je moet weten om goed voorbereid te gaan huskysleeën (ook wel huskysafari genoemd) te beginnen. Wat trek je aan, hoe boek je een huskytocht en wat houdt een huskysleetocht in?

Een husky boerderij in Lapland!

Het is onze eerste ochtend in Lapland. Gisteravond zijn we geland in Ivalo en vervolgens doorgereden naar onze lodge in het dorpje Inari. Na een goed ontbijt, maken we ons klaar voor de activiteit van vandaag. We pakken ons flink dik in, vandaag zijn we namelijk lange tijd buiten, het is 20 graden onder nul én we gaan een huskysleetocht maken!

Na een kort en bumpy ritje over ondergesneeuwde wegen (we rijden niet zelf, maar worden opgehaald), komen we aan in het huskykamp. Van ver hoor je de honden al blaffen, zo te horen hebben ze er zin in! De kou lijkt de honden niet te deren, ze rollen door de sneeuw en nemen af en toe een verfrissende hap van het witte spul. Wij moeten wel nog even wennen aan de kou, maar gelukkig krijgen we speciale pakken en handschoenen aan.Husky tour in Lapland: Alles over een huskysleetocht in Fins Lapland! (1)

Huskysafari door de bossen van Lapland

Na een korte instructie, ga ik op de slee zitten en stapt Ries achterop. Hij gaat sturen en remmen, ik hoef alleen maar binnenboord te blijven zitten. Ik vind het behoorlijk spannend: de honden zitten nog vast, maar trekken nu al hard aan de slee. Als we maar niet uit de bocht vliegen of omkiepen.

Onze gids stapt op zijn huskyslee, geeft een teken en Ries laat zijn rem los. We schieten weg! Na een paar eerste seconden waarin ik het eng vind, begin ik te genieten. Wauw wat is dit gaaf! De huskyhonden rennen blaffend en vol enthousiasme achter onze gids aan, Ries heeft ze goed onder controle. Het landschap waar we doorheen rijden is prachtig: alles is wit, met enkel donkergroene dennenbomen. Daarachter een strakblauwe lucht en een fel zonnetje aan de hemel.Husky tour in Lapland: Alles over een huskysleetocht in Fins Lapland! (2)Husky tour in Lapland: Alles over een huskysleetocht in Fins Lapland! (3)

Huskysleeën in Fins Lapland: Bochten, heuvels en hondenpoep

Achter ons rijden onze vrienden Thomas en Christine, daar achter nog een stel en dat is het, best een kleine groep dus! Zodra de gids merkt dat we er allemaal vertrouwen in hebben, voert hij het tempo op. We vliegen over heuvels heen, rijden over een mooi, besneeuwd meer en zien in de verte een rendier wegschieten.

Van tevoren maakte ik me een beetje zorgen om de huskies: worden ze wel goed behandeld, hebben ze het wel naar hun zin. Maar nu we zien hoe blij deze beestjes zijn en nu we horen met hoeveel liefde onze gids over elke husky afzonderlijk praat, weten we dat dit wel goed zit! Staan we even stil, beginnen de beesten met elkaar te stoeien, of spelen ze met de sneeuw. Wel even opletten tijdens het sleeën: de honden poepen echt non-stop. Ik houd dit goed in de gaten, geen zin in hondenpoep in mijn gezicht!

Meer Lapland tipsen andere handige informatie over een winter trip naar Lapland lees je in ons blog!

Husky tour in Lapland: Alles over een huskysleetocht in Fins Lapland! (4)

Finse lunch in de middle of nowhere tijdens onze huskysleetocht!

Na ongeveer anderhalf uur te hebben gereden, komen we aan bij een klein huisje op een heuvel. Het ziet er liefelijk uit, maar ik heb daar niet zoveel oog voor. Mijn hele lichaam is warm op mijn voeten na. Ze zijn onderkoeld en nu ze ontdooien sta ik te dansen van de pijn. Christine heeft een oplossing: ik moet mijn sokken en panty uittrekken, vervolgens begint zij ze warm te masseren. Dat helpt en na een minuut of tien voelen ze weer normaal aan.

We zitten in het huisje bij een soort kampvuur op te warmen terwijl de gids een Finse lunch voor ons klaar maakt. Na lekkere soep met verse zalm, een soort pannenkoekjes en als toetje koekjes met warme thee, zijn we opgewarmd en klaar om weer de huskyslee op te gaan.

Lees meer: de ultieme Fins Lapland route! 5-7 dagen reizen door winters Lapland!

Husky tour in Lapland: Alles over een huskysleetocht in Fins Lapland! (5)

Laatste half uur huskysleeën

Het laatste stuk terug naar de beginlocatie gaat veel te snel! We hebben de smaak van het huskysleeën te pakken en ik zou zo nog een uur door kunnen gaan! Niet alleen het sleeën, maar ook de ervaring om in deze prachtige natuur te rijden is heel speciaal. Je komt niemand tegen en hebt het idee aan het eind van de wereld te zijn. Soms door grote bossen waar enkel het smalle sleepad is uitgesleten, dan weer over een wat breder pad waar we een sneeuwscooter tegenkomen.

Helaas is het sleeën na een dik half uur voorbij. Terug in het kamp maken we nog wat foto’s met de honden en daarna is het helaas tijd om afscheid te nemen van de huskies. Wat een top activiteit en een perfecte eerste dag in Lapland!Husky tour in Lapland: Alles over een huskysleetocht in Fins Lapland! (6)

Wat moet je weten voor je gaat huskysleeën?

Ben jij ook van plan om een huskysleetocht of huskysafari te maken? Hieronder beschrijf ik alles dat je moet weten en geef ik antwoord op de vragen die ik zelf van tevoren had. Heb jij nog een andere vraag? Laat het me weten via een reactie of berichtje!

Wat trek je tijdens een eenhuskysleetocht?

Wij hadden onze normale buitenkleding aan, skibroek, ski-jas, thermobroek, meerdere lagen t-shirts, sokken, mutsen, handschoenen en snowboots. Daarnaast droeg ik ook een thermopanty, echter raad ik dat af. De panty knelde mijn tenen af waardoor ze een stuk kouder werden. Bij het huskykamp kregen we daarnaast nog een dikke overal aan en speciale handschoenen. Op mijn voeten na, had ik het absoluut niet koud.
Tip: Ries als bestuurder droeg een zonnebril, handig want de zon kan op sommige stukken heel fel zijn.

Benieuwd wat wij allemaal meenemen qua bagage en hoe we warm bleven in Lapland? Lees dan onze Lapland paklijst tips!

Husky tour in Lapland: Alles over een huskysleetocht in Fins Lapland! (7)

Is huskysleeën veilig?

Hier was ik dus best even bang voor van tevoren, ik had wellicht iets teveel horrorverhalen gehoord van sleeën die uit de bocht vlogen. Luister je echter goed naar de uitleg van de gids en zorg je dat ‘jouw’ honden niet te dicht bij de honden van de slee voor je komen (dan gaan ze vechten), dan kan er niets gebeuren. Ries heeft bij ons de hele tijd gestuurd, maar het is ook mogelijk om tussendoor te switchen.

Kun je fotograferen/filmen tijdens een huskysleetocht?

Ja, dat kan. Veel van de foto’s in deze blog heb ik geschoten terwijl ik op de slee zat. Ook heb ik met de GoPro stukken gefilmd. Je moet wel oppassen, ga je een heuvel af, dan kun je nog wel eens een paar seconden omhoog schieten. Houd je camera dus goed vast. Als bestuurder is het niet toegestaan tijdens het huskysleeën om te fotograferen of filmen.Husky tour in Lapland: Alles over een huskysleetocht in Fins Lapland! (8)

Wat kost een huskysleetocht in Fins Lapland?

Dit was onze duurste activiteit: we betaalden €159 per persoon voor deze vier-uur durende activiteit. Hier zaten lunch en warme drankjes bij inbegrepen, net zoals thermokleding, een Engelstalige gids en ophaalservice. In totaal zaten we een dikke twee uur op de huskyslee. We boekten deze huskysafari bij Ivalo Holidays, klik hier voor andere huskysleetocht aanbieders in heel Lapland.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een huskysafari van twee uur. Hierbij ben je ongeveer een uurtje aan het huskysleeën, de rest van de tijd ben je je aan het omkleden en heb je een pauze voor thee en koekjes. Hier betaal je €125 per persoon voor. Wij vonden dit te kort en zijn achteraf blij dat we voor de optie van vier uur hebben gekozen.

Ook al is het veel geld, ik vond deze activiteit heel gaaf en dus absoluut de moeite waard!

Hoe duur is een reis naar Fins Lapland? Lees in dit blog alles over prijzen en een realistisch Lapland budget voor tijdens je reis!

Waar slaap je in Ivalo? De beste (budget) hotels en hostels!

Bezoek je het noorden van Finland (Fins Lapland), de vlieg je hoogstwaarschijnlijk op Ivalo. In de buurt van Ivalo heb je namelijk een grote kans om het noorderlicht te spotten. Ook zit je hier op de juiste plek voor gave activiteiten zoals een huskytocht. Reis je in het hoogseizoen? Boek dan op tijd!

Ivalo River Camping €Husky tour in Lapland: Alles over een huskysleetocht in Fins Lapland! (9)Dit budgethotel ligt buiten het centrum van Ivalo, pal naast een rivier en met veel natuur om je heen. De houten blokhutten zijn lekker verwarmd. In de zomer kun je hier ook kamperen. Je slaapt hier vanaf 40 euro per nacht (2 personen).

Boek nu!

Ivalo Lake Cottage €€Husky tour in Lapland: Alles over een huskysleetocht in Fins Lapland! (10)Dit leuke hotel is geschikt voor vier personen en kent een minimaal verblijf van twee nachten. De lodge ziet erg gezellig en knus uit. Er is een openhaard, sauna en eigen keuken. Je slaapt hier vanaf 298 euro per 2 nachten (4 personen).

Boek nu!

Aurora Village Ivalo €€€
Husky tour in Lapland: Alles over een huskysleetocht in Fins Lapland! (11)
Toe aan iets meer luxe? Boek dan een kamer in het Aurora Village. Dit viersterren hotel heeft heeft chalets met een glazen plafond. Zo heb je een geweldig uitzicht vanuit je bed! Je verblijft hier al vanaf 585 euro per nacht (twee personen).

Boek nu!

Klik hier voor al mijn andere blogs over Lapland en Finland!

Like this post? Pin it!

Husky tour in Lapland: Alles over een huskysleetocht in Fins Lapland! (13)

Meer blogs over Finland

Budget Lapland: de kosten en prijzen van een reis door Fins Lapland!

Route Lapland: de ultieme reisroute door Fins Lapland in de winter!

Lapland tips: Alles dat je moet weten over een winter trip naar Fins Lapland!

Wat zit er in je koffer naar Lapland? De ultieme Lapland paklijst!

Husky tour in Lapland: Alles over een huskysleetocht in Fins Lapland! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 6456

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.