Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (2024)

Een huskytocht maken door het magische winterlandschap bij Levi, Fins Lapland, was een droom die uitkwam. Het zien van de huskyhonden in hun eigen natuurlijke habitat was één van de belangrijkste redenen waarom ik Lapland wilde bezoeken. Je ziet duidelijk dat deze honden dit erg leuk vinden. Deze huskytocht in Lapland emotioneerde me zelfs, wat me niet vaak overkomt.

Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (1)

Ik hou van reizen. En ik hou van dieren, vooral honden. Leuk om beide te combineren! Het hebben van een eigen hond is momenteel niet echt een optie vanwege mijn reizen en drukke baan. Toch grijp ik mijn kans om bij elke gelegenheid die zich voordoet, de honden van andere mensen te knuffelen. Er is een reden waarom ik mijn professionele leven wijd aan deze lieve viervoeters 😉

In dit artikel

  • Rami’s Huskies nabij Levi
  • Bij aankomst
  • Tijd om de huskytocht te gaan maken!
  • Unieke belevenis
  • Einde huskytocht
  • Praktische tips
  • Een langere huskytocht maken in Lapland
  • Meer Lapland artikelen

Dromen komen uit

Zodra ik de mogelijkheid zag om naar Fins Lapland te gaan, heb ik deze huskyrit geboekt. Hier droomde ik al jaren van! Ik ben niet zo’n wintersportliefhebber, maar een huskytocht in Lapland, dat wilde ik wel heel graag een keertje meemaken. Huskyhonden zijn prachtig en het is geweldig om ze allemaal enthousiast te zien en dat ze kunnen doen wat ze leuk vinden. Dromen komen uit.

Ik probeer eigenlijk altijd wel een diergerelateerde activiteit te doen tijdens in mijn reizen, meestal is dat dan paardrijden. Of snorkelen met mantaroggen bij Bali bijvoorbeeld. Allemaal heel gaaf, maar deze huskytocht in Lapland vond ik super speciaal. Vlinders in mijn buik toen we daar aankwamen! Joepie, eindelijk gaat het gebeuren.

Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (2)
Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (3)

Rami’s Huskies nabij Levi

Na verschillende husky farms in de omgeving van Levi te hebben bekeken, besloot ik voor Rami’s te gaan. Uitstekende reputatie, redelijk geprijsd en duidelijk populair. Toen ik half oktober boekte, was dit het laatste plekje in de week na ! De honden werken alleen doordeweeks, in het weekend zijn ze vrij. Na mijn reserveringsaanvraag per e-mail werd snel bevestigd: we gaan! Yessss!!

De rit naar de boerderij toe is al een sprookje én een avontuur op zich. Eind december komt de zon in dit deel van Finland niet boven de horizon. Het rijden door dit landschap voelde magisch, met alles om je heen bedekt met dikke lagen sneeuw en het bijzondere schemerende daglicht.

Terwijl we half dromend aan het rijden zijn, misten we aanvankelijk de afslag naar de 80 weg, waar we in moesten slaan om Rami’s te bereiken. Shoot! Het feit dat het bord onder de sneeuw zat, hielp ook niet echt mee… Nou ja, godzijdank hebben we tegenwoordig Google Maps, die ons altijd weer helpt om van A naar B te komen.

Bij aankomst

Brandende fakkels, romantische houten hutten met huiden, het geluid van blaffende en huilende honden – is dit de hemel of de aarde? Er zijn minstens honderd huskyhonden bij Rami’s, voornamelijk Siberische husky’s. Ze worden hier heel goed verzorgd en zowel de eigenaren als de honden houden van wat ze doen.

De honden zijn erg enthousiast voordat de huskytocht door het mooiste Nationaal Park van Lapland begint. Nooit geweten hoeveel decibel een groep honden samen kan produceren… wauw! Laat je niet afschrikken door het geblaf op het begin, husky’s hebben een vriendelijk karakter en hebben er gewoon zin in.

Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (6)

We gingen bij één van de houden hutten naar binnen, waar een aangenaam warm vuur brandde. Rami kwam ook binnen en controleerde onze kleren op de weersomstandigheden die dag. Het is essentieel om de juiste, Lapland-proof outfit te hebben! Ik kreeg een extra paar sokken en mijn vriend werd vriendelijk doch dringend gevraagd om een ​​speciale winteroverall aan te trekken. Rami stelde vast dat zijn jas te dun was.

Later tijdens de rit waren we daar zo blij mee. Na een paar uur buiten met temperaturen van “slechts” rond de -5 graden Celsius, wat echt niet zo koud is voor Laplandse begrippen, begonnen mijn tenen toch behoorlijk koud aan te voelen. Stel je voor, hoe koud ze zouden hebben gevoeld als ik die extra paar wollen sokken niet had gekregen van Rami! Brrr

Tijd om de huskytocht te gaan maken!

Met drie andere koppels vormden we die dag samen één groep. We kregen een korte instructie over wat te doen en wat niet te doen. Elke slee heeft ongeveer zes honden voorop, die door de medewerkers bij elkaar worden gezet en voorbereidt. Wat een baan! Voor wat extra zitcomfort heeft de slee een fleecedeken en een stuk bont. Anders veranderen je billen in een ijsklont onderweg.

De één gaat op de slee zitten, de ander staat achter op de slee. Achterop moet je je lichaam gebruiken om de slee te sturen. En met je voet op de rem duwen om de honden te stoppen en onder controle te houden. Je moet als bestuurder ook, wanneer de situatie zich voordoet, afstappen en de honden helpen de slee een heuvel op te trekken. Dit komt vaker voor wanneer de temperaturen niet zo laag zijn en de sneeuw een beetje sompig en dieper wordt. Halverwege, na de lunch, kun je van plek wisselen.

Toen we met de honden wegreden, sprongen de tranen in mijn ogen. Kippevel. Een overweldigend gevoel van blijdschap en geluk.

Unieke belevenis

Rami’s Huskies is trouwens de enige huskyboerderij met een vergunning voor huskytochten door het Yllas-Pallas National Park in Fins Lapland. Het ligt op zo’n 25 km ten zuidwesten van Kittilä International Airport. Het park is buitengewoon mooi, bijna onwerkelijk. Als een wit maanlandschap met bomen, volledig bedekt met sneeuw. Wat een ervaring! Echt een droom die uitkwam.

Midden in het park, ongeveer halverwege de huskytocht, maakte Rami een vuur tussen de bomen. Het was lunchtijd – met gegrilde worstjes, warm bessensap en sandwich in Finse stijl. Rami is een erg aardige man met veel expertise en ervaring. Minder woest of ruwe bolster dan ik had verwacht eigenlijk. Je kunt hem alles vragen wat je wilt. Tijdens de rit leidt Rami de groep door voorop te rijden en tegelijkertijd voor iedereen te zorgen, zowel voor de mensen als de honden. Een uitstekende gids waar je op kunt vertrouwen.

Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (11)
Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (12)

Einde huskytocht

Een halve dag later, na zo’n 23 km met de slee te hebben afgelegd, kwamen we weer aan bij de boerderij. Half bevroren en haast een beetje verdrietig dat de huskytocht waar ik zo lang naar uitgekeken had, nu toch echt voorbij was. Maar ook zo dankbaar. We hebben er elke seconde van genoten en voelen ons echt bevoorrecht om deze geweldige huskytocht in Lapland te hebben mogen ervaren.

Nadat de honden hun beloning hebben gekregen, is er gelegenheid om foto’s te maken. Dit klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Honden geven niets om selfies. Misschien zou ik dat ook niet moeten doen. Maar ze zien er gewoon zo verdomd schattig uit! Dat wil je dan toch even vastleggen.

Praktische tips

Wil je niets missen? Vol dan deze tips op voor jouw huskytocht in Lapland.

  • Boek vroeg! Zoals eerder genoemd, is Rami’s Huskies populair, maar zeker niet massaal en daardoor snel volgeboekt.
  • Bevestig je deelname nadat je in Kittilä bent aangekomen, per SMS of in ieder geval volgens de instructies die in de bevestiging van je boeking staan. Anders loop je het risico je reservering voor de huskytocht van je leven kwijt te raken.
  • Trek warme wintersportkleding aan en minimaal twee paar sokken over elkaar. Geloof me, je krijgt het koud, vooral als je stil zit! Bij ons was het nog niet eens zo heel koud, op heldere dagen wordt het in de winter nog een stuk kouder.
  • Je kunt Google Maps gebruiken om de juiste afslag en de entree te vinden naar Rami’s Huskies. Finland behoort tot de EU, dus je internet zou het in principe gewoon moeten doen, maar het is best afgelegen. Je kunt het beste alvast vooraf een offline kaart van het gebied downloaden, zodat je ook kunt blijven navigeren wanneer de internetverbinding even wegvalt.
  • Betaling: je kunt zowel contant als met creditcard betalen. Voor actuele prijzen kijk op de website van Rami’s Huskies.
  • Rami’s is het beste te bereiken met een huurauto, die je op Kittila airport kunt ophalen.
Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (17)
Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (18)

Een langere huskytocht maken in Lapland

Naast dagtochten zoals wij hebben gedaan, zijn er ook mogelijkheden om een ​​meerdaagse tocht te maken met husky’s. Dan trek je met de slee en de honden van hut naar hut. Voor zover ik weet kan dit niet in Kittilä, maar zeker elders in Fins Lapland. Houdt er wel rekening mee dat een langere huskyrit fysiek nog niet zo gemakkelijk is. Je moet veel opstaan, kou, wind etc. Maar als je fit genoeg bent en je wilt het graag, dan zou ik zeggen: ga ervoor, want zo’n huskytocht in Lapland is absoluut een avontuurlijke eens-in-je-leven-ervaring.

Heb je mijn eerdere artikel over een sledetocht met rendier Tornado in Lapland al gelezen?! Ook zo leuk!

Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (19)
Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (20)

Ik hoop dat je dit artikel nuttig vond. Ben jij wel eens in Fins Lapland geweest? Wil je een huskytocht maken door – het in de winter prachtig besneeuwde landschap van – Lapland? Laat onderaan dit artikel gerust een reactie, aanvullende tip, of vraag achter. En deel dit artikel gerust op sociale media.

Meer Lapland artikelen

Op deze website vind je nog meer artikelen over Fins Lapland, zoals:

  • De 10 beste activiteiten om te doen in Levi en Kittila, Fins Lapland
  • Prachtige sledetocht met rendier Tornado in Levi, Fins Lapland
  • Lapland: Get the right, affordable winter outfit

Naast sledetochten met husky’s en rendieren is er nog meer te doen in Lapland.

Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (21)

Bewaar een pin van dit artikel op je Pinterest bord!

Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (22)
Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (23)

Dit artikel bevat zogenaamde ‘affiliate links’. Het kost jou niets extra wanneer je via zo’n affiliate link iets bestelt of boekt! Affiliate partners belonen mij met een kleine commissie voor het maken van nuttige connecties tussen kopers en hun service of product (die ik aanraad op basis van persoonlijke ervaring, anders zet ik het er niet in). Dit helpt om de kosten van deze website te dekken. Zie het als een compliment voor mijn werk. Voor meer informatie kijkhier.

Wil je nu even niets boeken of bestellen via deze links, maar wil je me wel steunen om nieuwe content te kunnen blijven maken? Je kunt me altijd trakteren op een glaasje wijn! Of neem een kijk je op mijn partner pagina. Dank je wel alvast en geniet van je volgende reis!

Laatst bijgewerkt op 01/14/2024 door Elisa Flitter Fever

activiteitenDierenFinlandLaplandnatuurWinter

Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (24)

Elisa Flitter Fever

Hello, I'm Elisa - travel blogger, passionate about beautiful destinations, writing, wine tasting and animals. Sharing info & tips like I do with my best friends. The travel blog that goes the extra mile. 70 countries & counting!

Huskytocht in Fins Lapland - tranen van geluk (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6462

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.